Bezglutenowa vege pizza
Składniki na ciasto:
- Mąka owsiana 150g (można zmielić płatki owsiane na mąkę)
- Mąka ziemniaczana 50g
- Olej ryżowy 3 łyżki (może być oliwa z oliwek, olej kokosowy)
- Drożdże 15g
- Woda 125ml (ciepła)
- Sól himalajska 1/2 łyżeczki
Składniki na sos:
- Pomidor 3 sztuki
- Czosnek 2 ząbki
- Oregano 1/4 łyżeczki
- Zioła prowansalskie 1/4 łyżeczki
- Majeranek 1/4 łyżeczki
- Papryka słodka wędzona 1/4 łyżeczki
- Papryka ostra wędzona 1/4 łyżeczki
- Sól himalajska 1/2 łyżeczki
Dodatki (wybierz swoje ulubione):
- Pomidor 1 sztuka
- Czerwona cebula 1/2 sztuki
- Pieczarki 4 sztuki
- Kukurydza 4 łyżki
- Cukinia 1/4 sztuki
- Szpinak 2 garści
- Ser wegański (ja użyłam wegańską mozzarellę)
Przygotowanie:
- Drożdże wymieszać z ciepłą wodą. Do miski wsypać obie mąki i sól, dodać olej, przygotowane drożdże z wodą. Całość dokładnie wymieszać, wyrobić ciasto i uformować kulkę. Przygotowana formę włożyć do szklanej miski, posmarowanej olejem i odstawić pod przykryciem na około godzinę.
- Na oleju podsmażyć przyprawy do sosu, dodać posiekany czosnek oraz pomidory, uprzednio sparzone i obrane ze skórki. Całość chwilę redukować na wolnym ogniu.
- Zetrzeć ser (osoby spożywające nabiał, mogą wybrać klasyczną mozzarellę), przygotować i pokroić warzywa na pizzę.
- Gotowe ciasto przełożyć na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Posmarować przygotowanym sosem, ułożyć ser i ulubione dodatki.
- Pizzę piec w 170oC przez ok. 30-40 minut. 5 minut przed zakończeniem dodać na wierzch szpinak. Pizzę podawać z ulubioną oliwą.
Uwagi:
- Ciasto nie ma w sobie glutenu, dlatego konsystencją nie przypomina ciasta pszennego, jednak po upieczeniu idealnie pasuje na spód do pizzy.
- Przygotowanie sosu może opierać się na zupełnie innych przyprawach, równie często dodaję kurkumę, rozmaryn czy kolendrę.
- Wegańskie dodatki sprawiają, że pizza jest kolorowo i wygląda zachęcająco na każdym stole! Kolejnym razem wybierz np. suszone pomidory, oliwki, szparagi czy karczochy 🙂