Pizza

Bezglutenowa vege pizza

Składniki na ciasto:

  • Mąka owsiana 150g (można zmielić płatki owsiane na mąkę)
  • Mąka ziemniaczana 50g
  • Olej ryżowy 3 łyżki (może być oliwa z oliwek, olej kokosowy)
  • Drożdże 15g
  • Woda 125ml (ciepła)
  • Sól himalajska 1/2 łyżeczki

Składniki na sos:

  • Pomidor 3 sztuki
  • Czosnek 2 ząbki
  • Oregano 1/4 łyżeczki
  • Zioła prowansalskie 1/4 łyżeczki
  • Majeranek 1/4 łyżeczki
  • Papryka słodka wędzona 1/4 łyżeczki
  • Papryka ostra wędzona 1/4 łyżeczki
  • Sól himalajska 1/2 łyżeczki

Dodatki (wybierz swoje ulubione):

  • Pomidor 1 sztuka
  • Czerwona cebula 1/2 sztuki
  • Pieczarki 4 sztuki
  • Kukurydza 4 łyżki
  • Cukinia 1/4 sztuki
  • Szpinak 2 garści
  • Ser wegański (ja użyłam wegańską mozzarellę)

Przygotowanie:

  1. Drożdże wymieszać z ciepłą wodą. Do miski wsypać obie mąki i sól, dodać olej, przygotowane drożdże z wodą. Całość dokładnie wymieszać, wyrobić ciasto i uformować kulkę. Przygotowana formę włożyć do szklanej miski, posmarowanej olejem i odstawić pod przykryciem na około godzinę.
  2. Na oleju podsmażyć przyprawy do sosu, dodać posiekany czosnek oraz pomidory, uprzednio sparzone i obrane ze skórki. Całość chwilę redukować na wolnym ogniu.
  3. Zetrzeć ser (osoby spożywające nabiał, mogą wybrać klasyczną mozzarellę), przygotować i pokroić warzywa na pizzę.
  4. Gotowe ciasto przełożyć na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Posmarować przygotowanym sosem, ułożyć ser i ulubione dodatki.
  5. Pizzę piec w 170oC przez ok. 30-40 minut. 5 minut przed zakończeniem dodać na wierzch szpinak. Pizzę podawać z ulubioną oliwą.

Uwagi:

  • Ciasto nie ma w sobie glutenu, dlatego konsystencją nie przypomina ciasta pszennego, jednak po upieczeniu idealnie pasuje na spód do pizzy.
  • Przygotowanie sosu może opierać się na zupełnie innych przyprawach, równie często dodaję kurkumę, rozmaryn czy kolendrę.
  • Wegańskie dodatki sprawiają, że pizza jest kolorowo i wygląda zachęcająco na każdym stole! Kolejnym razem wybierz np. suszone pomidory, oliwki, szparagi czy karczochy 🙂
Oceń nasz artykuł!

Dodaj komentarz

Your email address will not be published.

You may use these <abbr title="HyperText Markup Language">HTML</abbr> tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*