Małe, duże, soczyste, kolorowe, słodkie i niepozorne – a do tego ważne! Ogromnie ważne!
Dziś na pierwszy plan wychodzą uwielbiane przez nas – owoce. Zastanawiasz się pewnie, czego nowego możesz się o nich dowiedzieć? Przecież wiesz, że są zdrowe…Tak, wiesz już o nich wszystko, albo prawie wszystko! Masz ich jeść kilka porcji, najlepiej w pierwszej połowie dnia. Wiesz też, że są bogate w witaminy i składniki mineralne.
Ale czy wiesz, które są dla Ciebie najlepsze?
Poznaj wyjątkowe właściwości tych naturalnych, boskich produktów!
Ale za nim…Chyba nie należysz do grona osób, u których owoce wzbudzają dziwny i nieuzasadniony strach? No bo, skąd ten strach i czego dotyczy?
Wywodzi się głównie z błędnych przekonań, które krążą dość często na forach internetowych, ploteczkach przy kawie, a nawet w profesjonalnych dietetycznych gabinetach. Twierdzi się bowiem, że cukier zawarty w owocach tuczy, przyczynia się do rozwoju chorób cywilizacyjnych, co gorsza! – jest utożsamiany z cukrem z cukierniczki i syropem glukozowo-fruktozowym…O zgrozo! Jeżeli dotarły do Ciebie takie informacje to teraz słuchaj uważnie – glukoza i fruktoza naturalnie występująca w owocach współgra z całą gamą przeciwutleniaczy, np. z rezweratrolem, antocyjaninami i innymi bardzo cennymi związkami, toteż nie wywiera na Twój organizm destruktywnego wpływu. Co więcej! To właśnie te cudowne połączenia dają tak wyjątkową moc naszym małym bohaterom. „Ostrożnie z bananami, mają dużo cukru – sprzyjają powstawaniu nadwagi i otyłości” – nic bardziej mylnego! Są na to dowody naukowe!Temat na osobny wpis, o tym jak to kaloria kalorii nierówna i dlaczego jedzenie owoców i orzechów, mimo iż kalorycznych, sprzyja pięknej i szczupłej sylwetce. A tymczasem…Teraz, kiedy już wiesz, że są bezpieczne wcinaj na zdrowie!
Morele
Jesteś wrażliwy na wahania temperatury? A może borykasz się z przemęczeniem, bólami głowy, obniżoną witalnością czy problemami z trawieniem – zjedz morele! Bogate w aminokwasy takie jak cysteina i glutamina oraz składniki mineralne magnez i selen, witaminę C i β-karoten, potrafią czynić cuda. Morele rozgrzewają, dodają energii oraz odżywiają nasz organizm. Kiedy nie mamy dostępu do owoców świeżych, warto wybrać suszoną ich wersję (oczywiście bez siarki!), gdyż w tej formie zachowują swój skład i działanie lecznicze. Batoniki morelowe – idealne na przekąskę lub gdy dopadnie nas ochota na „coś słodkiego” – zaspokoją zachciankę i przyniosą wiele korzyści zdrowotnych.
Awokado
Cierpisz na dolegliwości ze strony układu pokarmowego? Pogarsza Ci się pamięć? Chodzisz zestresowany, zdenerwowany? Chcesz zapobiec chorobie Alzheimera i demencji? A może chcesz zadbać o swoją skórę? Koniecznie wprowadź do swojej diety awokado, albo nawet dwa! Awokado wyróżnia się bogactwem kwasów tłuszczowych jednonienasyconych i wielonienasyconych, co jest niesamowicie istotne gdy chcemy zregenerować swój układ nerwowy i odżywić skórę. Poza potasem, magnezem, fitosterolami posiada związki, które działają przeciwzapalnie. Sama konsystencja owocu działa łagodząco i osłaniająco na podrażniony układ pokarmowy. Dzięki zawartości kwasów tłuszczowych, zwiększona jest biodostępność witamin rozpuszczalnych w tłuszczach, poprawia się wchłanianie związków, które dostarczane są z innymi produktami w towarzystwie awokado – warto jeść sałatki z awokado. Badania naukowe, podkreślają znacząca rolę awokado w utrzymaniu zdrowia w obszarze sercowo-naczyniowym, zalecane jest w prewencji chorób cywilizacyjnych. Dodatkowo opóźnia starzenie się, poprawia kondycję skóry, włosów i paznokci, pomaga w walce z depresją i problemami emocjonalnymi. Tak, z pewnością chcesz ugościć awokado na stałe!
Banany
Masz problemy ze spaniem, napięciem nerwowym? A może masz nadaktywne jelita? Wzdęcia, gazy, nieregularne wypróżniania – to Twoja zmora? Banany przyjdą Ci z pomocą! Niedocenione pod względem znaczącej zawartości minerałów śladowych, takich jak: mangan, selen, molibden, bor czy miedź. To te składniki regulują nasze procesy biochemiczne, odpowiadające za prawidłowe funkcjonowanie organizmu. Dodatkowo, spora ilość potasu usprawnia działanie neuroprzekaźników! Tryptofan – właśnie jego obecność w bananach reguluje nasz sen, poprawia nastrój i łagodzi stany depresyjne. Najwięcej cennych składników dostarczymy sobie, spożywając banany, które posiadają żółtą skórkę. Nie zalecane są banany niedojrzałe – zawarte wtedy w owocach enzymy zaburzają wchłanianie życiodajnych składników. Nie spożywaj również bananów przejrzałych – kryją w sobie sfermentowany owoc.
Jagody, borówki…
Owoce jagodowe to dar od natury, za który powinniśmy szczególnie być wdzięczni Matce Ziemi! Starość? – nie z jagodami. Ogromna ilość przeciwutleniaczy (antocyjanów), która zmiata wolne rodniki z naszego organizmu – to cały (prawie) sekret tych owoców. Głęboka puryna, granat, błękit i czerń powinny przykuwać naszą uwagę na sklepowych pułkach, a najlepiej działkach, ogródkach i lasach. Uważa się, że borówki posiadają najwyższą aktywność antyoksydacyjną spośród pozostałych owoców na świecie. Dodatkowo obfitują w witaminę C i E, magnez, selen, cynk, molibden, potas czy chrom. Współdziałanie tych wszystkich składników wraz z pozostałymi związkami polifenolowymi , powoduje, że owoce te mogą działać w profilaktyce nowotworów, walczyć z chorobami układu krwionośnego, wspomagać odporność, a nawet walczyć z patogenami. Mają również wiele innych korzystnych zadań w naszym organizmie, jak np. detoksykacja. Uważa się jednak, że łączenie borówek czy jagód z mlekiem, obniża ich zdolność antyoksydacyjną.
Czereśnie
Garść czereśni dziennie i spokojna wątroba! Oczyszczające funkcje, nadają im liczne związki polifenolowe (antocyjany, kwasy fenolowe) mające zdolność do chelatowania jonów metali i usuwania toksyn. Te same związki działają przeciwutleniająco, przeciwzapalnie oraz przeciwnowotworowo. Chronią kwasy nukleinowe przed szkodliwym działaniem wolnych rodników. Czereśnie oczyszczają jelita z patogenów i zalegających mas niestrawionych posiłków. Sprawnie działające jelita = sprawnie działający układ nerwowy! Wybierajmy odmiany ciemniejsze i cieszmy się słodkim smakiem owoców o wyjątkowych zdolnościach.
Smacznego!
Źródła:
1. M. Serafini i wsp.: Antioxidant activity of blueberry fruit is impaired by association with milk, Free Radical Biology & Medicine 46, 2009, 769–774 2.
2. Dziadek K., Kukiełka E., Kopeć A.: Właściwości antyoksydacyjne naparów i ekstraktów z owoców, ogonków oraz liści czereśni (Pranus Avium). Chemistry Environment Biotechnology, http://dx.doi.org/10.16926/cebj.201
3. Dreher M., Davenport A.: Hass avocado composition and potential health effects. Crit Rev Food Sci Nutr, 2013; 53 (7)
4. Łoźna K., Kita A., Styczyńska M.: Skład kwasów tłuszczowych olejów zalecanych w profilaktyce chorób cywilizacyjnych. Probl Hig Epidemiol, 93(4): 871-875