• 24 Tech Roqad st Ny 10023
  • Mon-Sat: 9am to 6pm

Dieta lekkostrawna – najważniejsze informacje

Układ pokarmowy

Układ pokarmowy przede wszystkim odpowiedzialny jest za pozyskiwanie i trawienie pożywienia, wchłanianie składników odżywczych, mineralnych i wody oraz usuwanie „odpadów”. Właściwa dieta i odpowiednio funkcjonujący przewód pokarmowy są podstawą zdrowia i odporności. W okresie choroby lub pogorszenia stanu zdrowia oraz w czasie rekonwalescencji stosuje się dietę lekkostrawną, by przywrócić harmonię organizmowi.

Co to za dieta?

Dietę lekkostrawną stosuje się po pierwsze by zregenerować i odciążyć układ pokarmowy. Po drugie w sytuacjach, gdy organizm jest przeciążony i zmaga się z wyniszczającą chorobą. Wariantów diety jest sporo ale każdy pacjent powinien być rozpatrywany indywidualnie, gdyż jego dieta musi być dopasowana do aktualnego stanu zdrowia i potrzeb jego organizmu.

Ogólne zasady dotyczą ograniczania produktów, które mogą być obciążające dla układu trawiennego lub ich strawienie sprawia trudność. Ważna jest również regularność i częstość posiłków. Osoba będąca na diecie lekkostrawnej powinna spożywać częstsze i mniejsze objętościowo posiłki. Optymalne zatem będzie korzystanie z 5-7 a czasami większej ilości dań.

Dla kogo dieta lekkostrawna?

Dietę stosuje się głównie u pacjentów z przeróżnymi dolegliwościami ze strony układu pokarmowego, do których można zaliczyć:

  • Zapalenie błony śluzowej żołądka i jelit
  • Wrzody  żołądka i dwunastnicy
  • Nowotwory przewodu pokarmowego
  • Resekcje żołądka lub jelit
  • Refluks i zgaga

Dodatkowo dietę zaleca się w chorobach przebiegających z ostrą gorączką, mocno wyniszczających takich jak choroby nerek, płuc oraz inne nowotwory. Dieta jest również niezwykle pomocna w okresach rekonwalescencji.

Eliminacje w diecie

Najważniejsza jest forma przygotowywania potraw. Przeciwwskazane jest smażenie i pieczenie w obecności tłuszczu oraz grillowanie. W większości przypadków nie zaleca się również spożywania surowych warzyw i owoców.

Istotne jest stosowanie przypraw, gdzie należy ograniczyć ostre przyprawy, ocet, pieprz i wszelkie zioła pobudzające nadmierne wydzielanie soków trawiennych. Mogą one powodować nadreaktywność układu pokarmowego i nasilenie nieprzyjemnych objawów. Do tej samej grupy należy również każdy rodzaj alkoholu oraz kofeina.

W diecie przeciwwskazane są warzywa cebulowe (czosnek, cebula, szparagi), produkty wzdymające i ciężkostrawne (strączki, warzywa kapustne) a w niektórych przypadkach produkty bogate w błonnik. 

Co powinno znaleźć się w diecie?

Dieta lekkostrawna to przede wszystkim dieta, w której wykorzystuje się odpowiednie techniki obróbki żywności. Mowa tu o gotowaniu w wodzie lub na parze, pieczeniu bez tłuszczu oraz w zaostrzonych wersjach diety rozdrabnianiu posiłków do formy papek, koktajli i gęstych zup.

Wszystkie te zabiegi mają ograniczyć podrażnianie błon śluzowych układu pokarmowego oraz ułatwić łatwiejszy dostęp do składników odżywczych. Dieta lekkostrawna najczęściej jest czasową formą żywienia. W momencie poprawy stanu zdrowia, pacjent powoli rozszerza swoje posiłki.

Chcesz odpowiednio dobrać dietę do swojego organizmu? Oferuję szerokie usługi z zakresu dietetyki klinicznej i dietetyki według tradycyjnej medycyny chińskiej.

Serdecznie zapraszam na konsultacje!

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5045668/
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC7129079/
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5467063/

5/5 - (3 votes)

Dodaj komentarz

Your email address will not be published.

You may use these <abbr title="HyperText Markup Language">HTML</abbr> tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*