Układ pokarmowy
Układ pokarmowy przede wszystkim odpowiedzialny jest za pozyskiwanie i trawienie pożywienia, wchłanianie składników odżywczych, mineralnych i wody oraz usuwanie „odpadów”. Właściwa dieta i odpowiednio funkcjonujący przewód pokarmowy są podstawą zdrowia i odporności. W okresie choroby lub pogorszenia stanu zdrowia oraz w czasie rekonwalescencji stosuje się dietę lekkostrawną, by przywrócić harmonię organizmowi.
Co to za dieta?
Dietę lekkostrawną stosuje się po pierwsze by zregenerować i odciążyć układ pokarmowy. Po drugie w sytuacjach, gdy organizm jest przeciążony i zmaga się z wyniszczającą chorobą. Wariantów diety jest sporo ale każdy pacjent powinien być rozpatrywany indywidualnie, gdyż jego dieta musi być dopasowana do aktualnego stanu zdrowia i potrzeb jego organizmu.
Ogólne zasady dotyczą ograniczania produktów, które mogą być obciążające dla układu trawiennego lub ich strawienie sprawia trudność. Ważna jest również regularność i częstość posiłków. Osoba będąca na diecie lekkostrawnej powinna spożywać częstsze i mniejsze objętościowo posiłki. Optymalne zatem będzie korzystanie z 5-7 a czasami większej ilości dań.
Dla kogo dieta lekkostrawna?
Dietę stosuje się głównie u pacjentów z przeróżnymi dolegliwościami ze strony układu pokarmowego, do których można zaliczyć:
- Zapalenie błony śluzowej żołądka i jelit
- Wrzody żołądka i dwunastnicy
- Nowotwory przewodu pokarmowego
- Resekcje żołądka lub jelit
- Refluks i zgaga
Dodatkowo dietę zaleca się w chorobach przebiegających z ostrą gorączką, mocno wyniszczających takich jak choroby nerek, płuc oraz inne nowotwory. Dieta jest również niezwykle pomocna w okresach rekonwalescencji.
Eliminacje w diecie
Najważniejsza jest forma przygotowywania potraw. Przeciwwskazane jest smażenie i pieczenie w obecności tłuszczu oraz grillowanie. W większości przypadków nie zaleca się również spożywania surowych warzyw i owoców.
Istotne jest stosowanie przypraw, gdzie należy ograniczyć ostre przyprawy, ocet, pieprz i wszelkie zioła pobudzające nadmierne wydzielanie soków trawiennych. Mogą one powodować nadreaktywność układu pokarmowego i nasilenie nieprzyjemnych objawów. Do tej samej grupy należy również każdy rodzaj alkoholu oraz kofeina.
W diecie przeciwwskazane są warzywa cebulowe (czosnek, cebula, szparagi), produkty wzdymające i ciężkostrawne (strączki, warzywa kapustne) a w niektórych przypadkach produkty bogate w błonnik.
Co powinno znaleźć się w diecie?
Dieta lekkostrawna to przede wszystkim dieta, w której wykorzystuje się odpowiednie techniki obróbki żywności. Mowa tu o gotowaniu w wodzie lub na parze, pieczeniu bez tłuszczu oraz w zaostrzonych wersjach diety rozdrabnianiu posiłków do formy papek, koktajli i gęstych zup.
Wszystkie te zabiegi mają ograniczyć podrażnianie błon śluzowych układu pokarmowego oraz ułatwić łatwiejszy dostęp do składników odżywczych. Dieta lekkostrawna najczęściej jest czasową formą żywienia. W momencie poprawy stanu zdrowia, pacjent powoli rozszerza swoje posiłki.
Chcesz odpowiednio dobrać dietę do swojego organizmu? Oferuję szerokie usługi z zakresu dietetyki klinicznej i dietetyki według tradycyjnej medycyny chińskiej.
Serdecznie zapraszam na konsultacje!